Diğer Etkenler

Bulaşıcı ve Ateşli Hastalıklara Bağlı Nedenler:

Hamileliği sırasında annenin ya da daha sonra çocuğun geçirdiği ateşli ve bulaşıcı hastalıkların şiddet ve etkileme derecesi ile orantılı olarak MSS’ni etkilediği ortaya çıkmıştır. Alman Kızamığı, ÇocuK Felci (Polio), Tüberküloz, Frengi, Menejit, şiddetli nezle, yüksek ateşli grip, Su çiceği, Kızamık...

Annenin Hamilelik Dönemi Yaşantısı:

Annenin hamileliğinin ilk gününden itibaren bebeğin sağlığını düşünerek yaşamını düzenlemesi gerekir. Hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar çocuğu düşürme girişimleri yaşanan bedeni ve psikolojik travmalar anne ve babanın aşırı alkol alımı madde kullanımı annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi annenin çalışma koşullarının uygun olmaması dinlenmenin yeteri kadar yapılmaması kansızlıktoxoplazma bebeğin sağlığı üzerinde etkilidir.

Erken Doğumlar:

Erken doğumun nedeni ne olursa olsun çocuğun solunum organlarının tam olgunlaşmadan hava ile temasa geçmesi bazı sorunların yaşanmasına ve kalıcı zararların oluşmasına neden olmaktadır.

Erken Doğum Nedenleri:

·         Annenin yaşadığı psikolojik travmalar
·         Annenin geçirdiği kaza travma ve yaptığı ağır işler
·         Zorunluluk nedeniyle bebeğin normalden önce sezeryanla alınması
·         Annenin gebeliğin son devresinde geçirdiği ciddi bir hastalık

Geç Doğumlar:

Geç doğum nedeniyle normal zamanda yeterince alınamayan oksijen beyinde yoksunluğun yarattığı zarara bağlı yıkım yapar.

Güç Doğumlar:

Annenin biyolojik yapısının uygun olmaması doğuma psikolojik olarak hazırlanılmamış olunması bebeğin anne karnındaki duruşu vs. gibi nedenlerle güç doğumlar olmaktadır. ,

Travmalar Kazalar:

Doğum öncesinde anne karnında uğranılan travmalar doğum sırasında geçirilen travmalar ve kazalar çocuğun MSS’n de hasar oluşturabilir. Bu yaşanılan travmanın şiddeti ile orantılı olarak çocukta geriliğe neden olur.
Çocuğun Doğum Sonrasında Geçirdiği Ateşli Ve Bulaşıcı Hastalıklar;
Çocuğun geçirdiği çocukluk dönemi hastalıkları çok yüksek ve uzun süreli ateşli olduğunda MSS zarar görürür.

Sosyal Kültürel ve Ekonomik Etkenlere Bağlı Nedenler:  

Zihinsel yetersizlik nedenlerine baktığımızda çocuğun daha doğmadan önceki sosyal ve kültürel çevresinin onun sağlığı ile ne derece ilişkili olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz.
Anne ve babanın bilgili olması bilgilendirilmesi bilgi almaya açık olması annenin sağlıklı olması için uygun koşullara sahip olması beslenmesine özen göstermesi sağlıklı ve düzenli bir gebelik takibinin yapılması doğumun uygun koşullarda yapılması çocuğun doğum sonrası bakım koşullarının uygunluğu sağlık kontrolleri gelebilecek zararlardan korunması sosyal kültürel ve ekonomik koşullara bağlıdır. Bu koşulların uygun olması zihinsel ve bedensel sağlığın korunması sağlıklı bir gelişim için gereklidir.  
         
Yetersiz beslenme, çevresel uyarıcıların yokluğu, sosyal ve ekonomik şartların uygun olmaması çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve zekâ geriliklerine neden olabilmektedir. Çocuğun zihinsel becerileri yeterli ve yaşıtlarına uygun olsa bile yetersiz beslenme, ev ortamının uygun olmaması, uyarıcı eksikliği, oynaması ve çevreyi keşfetmesi için çocuğa gerekli fırsatların sağlanmaması gibi durumlar çocuğun hafif derecede zihinsel özürlü olmasına yol açabilir.
   
Annenin gebeliği sırasında ortaya çıkan sorunlar:

Örneğin; alınan çeşitli ilâçlar, zararlı maddeler; alkol, sigara, uyuşturucu gibi. Ayrıca hamilelik döneminde; annenin geçirdiği bulaşıcı hastalıklar, zehirlenmeler, röntgen çektirme, yetersiz tıbbi bakım, prematüre doğum, beslenme yetersizlikleri, kan uyuşmazlığı zihinsel gelişme geriliğine yol açabilen en önemli nedenlerdir.  
                 
Bunların önüne geçmek için yapılması gerekenler ise yeterli olgunluğa erişmeden evlenmemek, akraba evliliklerinin önüne geçmek, doğru zamanda çocuk sahibi olmak, hazır olmadan çocuk sahibi olmamak ve hamilelik sırasında mutlaka doktor kontrolünde olmak, bebeğin aşılarını düzenli yaptırmak diye sıralayabiliriz.